Kuchnia regionalna

Kuchnia regionalna

Kiedy wybieramy się na wczasy lub na wycieczkę, chcemy nie tylko podziwiać piękne krajobrazy i zabytki. Zwracamy uwagę na wygodny nocleg i dobre jedzenie. Gdy wybierzemy się na Mazury, powinniśmy spróbować specjałów tamtejszej kuchni. Warmia i Mazury obejmują tereny dawnych Prus Wschodnich, które zamieszkiwała ludność polska i niemiecka. W tradycyjnej kuchni tego regionu mamy więc elementy charakterystyczne dla pożywienia z Polski i Niemiec, obecne są też wpływy litewskie. Kuchnię regionalną oferują przede wszystkim gospodarstwa agroturystyczne. Serwowane posiłki przyrządzone są w oparciu o produkty pochodzące z własnego gospodarstwa, takie jak: mleko krowie i kozie, jaja, drób, mięso i wędzone we własnych wędzarniach wędliny, warzywa, owoce i przetwory z nich, a przede wszystkim ryby. Także renomowane hotele posiadają w jadłospisie potrawy kuchni regionalnej przyrządzone z produktów dostarczanych przez okoliczne gospodarstwa ekologiczne. Przebywając na Mazurach warto spróbować wiejskiego chleba z miodem lub konfiturą, a na obiad zupy rybnej, klopsików królewieckich lub dania o nazwie „skarby jeziora”, na podwieczorek – racuchy z konfiturą. Myślę, że będą nam też smakować złowione przez nas ryby, które przyrządzimy na grillu.